Vachtkleuren & -patronen

Chocalade kleurige Oosterse korthaar

Vachtkleur:

De vachtkleur van katten ontstaat door korreltjes pigment die melaninen genoemd worden. Er zijn twee soorten van deze melaninen namelijk de eumelaninen die voor het zwarte pigment zorgen en phaeomelaninen die voor het rode pigment zorgen. Zodra er een kleine mutatie optreedt kan de zwarte kleur bruin(chocolate) of kaneel(cinnamon) worden.   Alle kleuren worden gevormd met deze twee melaninen. Daarnaast zijn er een reeks verdunde kleuren, wanneer er minder pigmentkorreltjes aanwezig zijn.

Blauwe Britse korthaar

Verdunningen:

Zwart wordt Blauw

Chocolate wordt Lilac

Cinnamon wordt Fawn

Rood wordt Crème

 

Mogelijke kleuren van de kat zijn:

Zwart

Blauw

Chocolade

Lilac

Cinnamon(Kaneel)

Fawn(beige of zandkleur)

Rood

Creme

Wit

Zilver, in drie varieteiten: smoke, shaded silver en chincilla

Vachtpatronen:

Naast de vachtkleuren komt de vacht van katten ook in verschillende patronen voor.

De voornaamste patronen zijn:

Effen of solid of self colour:
Deze katten bestaan volledig uit één kleur.

Bicolour:
Dit zijn katten met witte vacht en vlekken in een andere kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door het white spotting gen.

Schildpadkleur of tortie: 
Deze vacht bestaan uit een mix van rode of cremekleurige haren met de andere basiskleuren(zwart, blauw, chocolate,  lilac, cinnamon en fawn), en kan voorkomen in verschillende verdunningen met als de sterkst verdunde crème en blauw. Een tortie vachtpatroon komt vooral voor bij vrouwtjes. Het schildpadpatroon kan variëren van gestroomd waarbij beide kleuren sterk gemengd zijn tot een meer gevlekt patroon.
Bij htk-katten komen alleen zwarte en blauwe torties voor.
Er komt ook een combinatie van het schildpad en cypers-patroon voor, die torbie(samentrekking van tortie en tabby) wordt genoemd.

Lapjeskat of tricolour of Calico: Lapjeskatten zijn torties met wit, ze bestaan uit zwarte, rode en witte kleuren of hun verdunningen.

Tabby of cyperse kat:

Dit patroon komt wereldwijd het meeste voor.
Tabbies komen in alle kleuren voor. Er zijn vier verschillende tabby-patronen.

Tabby Mackerel (makreel)is een gestreepte cyperse kat met verticale strepen die beginnen boven op de rug en doorlopen tot op de buik. Dit patroon komt vaak voor bij de Europese korthaar. Deze katten hebben vaak een letter M op hun gezicht. 

Tabby spotted is een gevlekte cyperse kat

Tabby blotched is een klassieke cyperse kat met een wervelend patroon wat een marmer-effect geeft.

Tabby ticked is een gespikkelde cyperse kat die meestal gestreepte poten en een gestreepte staart heeft terwijl de rest van haar lichaam gevlekt is. Een voorbeeld is de Abessijn.

Colourpoint:

Bij dit vachtpatroon is de vacht donkerder op alle lichaamsuiteinden:  het gezicht, de staart, de pootjes en de balzak bij katers. Een colourpoint kan alle mogelijke basiskleuren hebben. Bij de Siamees is de rest van het lichaam wit, bij de Burmees is de rest van het lichaam slecht iets lichter dan de uiteinden en bij de Tonkanees is het iets tussen de Siamees en Burmees in.

Twee torties, gemengd patroon (boven), gevlekt patroon (onder)
Lapjeskat
Cyperse kat met makreel tekening
Klassieke cyper
Abessijn, getickt tabby patroon
Colourpoint Perzische kat
Burmees