Algemeen

Kleine meisjes worden groot

Soms gaat het toch wat te snel allemaal. Dido zit in haar kattenpuberteit. Ons klein prutske, nog net geen zes maanden oud, is krols. Dat uit zich door klaaglijk kreunende, kirrende geluidjes waarbij ze op haar buikje door de kamer kruipt en af en toe houdt ze een echte serenade. Bizar gedrag en overduidelijk dat ze zich bij momenten geen houding weet en echt niet lekker voelt. De hormonen gieren door haar jonge lijfje. Het is onvoorstelbaar dat moest ze in de vrije natuur leven ze nu al bezwangerd zou worden terwijl ze nog helemaal niet volgroeid is en gewoon een speels kitten. Maar in de natuur is alles gericht op procreatie. We zijn er niet zo blij mee. Nog niet zozeer omwille van het toch wat onaangename en vreemde gedrag maar wel omdat elke krolse periode een hypotheek legt op haar gezondheid. De voortdurende aanwezigheid van hormonen verhoogt aanzienlijk de kans op gezondheidsproblemen, zoals baarmoederontsteking en kwaadaardige tumoren in de melkklieren. Omdat ze nog zo jong is, is een dekking natuurlijk nog geen optie -al zou het transport naar een dekkater nu ook niet meteen vallen onder een toegestane verplaatsing in dit bijzonder Coronavoorjaar- waardoor ze nu tot de winter wellicht circa om de drie weken krols zal worden. We hebben met haar te doen. Helaas zijn er geen echte oplossingen voor, want de kattenpil die de krolse periodes kan onderdrukken houdt ook gezondheidsrisico’s in.
Aïda wordt bij momenten zenuwachtig als Dido luidruchtig en onrustig door het huis kronkelt, maar ze is ook wel bezorgd om haar maatje en als het er te luid aan toe gaat, gaat ze poolshoogte nemen en wat knuffelen. Dat doet Dido duidelijk goed, ze is aanhankelijk, zoekt ook bij ons troost.
De eerste zon, langere dagen met meer licht en de poezenhormonen beginnen te stromen. En in deze Corona-quarantaine is er niet veel ontsnappen aan. We trotseren dus met opgeheven hoofd niet enkel het gedwongen isolement maar ook het jammerende gehuil van onze vroegrijpe Dido die alle katers uit de buurt wil lokken. De quarantainemaatregelen worden hier bij Rex Regnat dus nog verscherpt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *