Infectieziekten
Niesziekte
De drie voornaamste verwekkers van de niesziekte zijn het feline herpesvirus type 19(FHV), het feline calicivirus(FCV)
en chlamydia(bacterieel)
De symptomen van niesziekte zijn niezen, lopende neus, zweertjes in de mond, etterige oogjes. Vooral de virale vormen zijn ernstig, vooral bij jonge katjes is de sterfte hoog. Katten kunnen er ook blijvende problemen aan overhouden zoals verstopte neusholten, afscheiding uit de neus en recidiverende ooginfecties.
De ziekte kan voorkomen worden door vaccinatie: een eerste maal rond acht weken, een herhalingsvaccin na drie tot vier weken en nadien jaarlijks. Meestal wordt enkel tegen de virale vormen gevaccineerd, er bestaat ook een vaccin dat eveneens tegen Chlamydia beschermt.
Kattenziekte of panleucopenie wordt veroorzaakt door het feline panleucopenievirus. De ziekte treft vooral jonge katten en kent vaak een dodelijke afloop. Symptomen zijn braken, diarree, buikpijn, lusteloosheid, verminderde eetlust en uitdroging.
Kattenleucose wordt veroorzaakt door het Feline panleukemievirus en wordt overgedragen via speeksel bijvoorbeeld door likken, bijten, niezen…De weerstand van de kat zal minder goed zijn doordat de witte bloedcellen zijn aangetast en hierdoor wordt de kat vatbaarder voor infecties. Daarnaast kan ze ook tumoren ontwikkelen. De ziekte is meestal fataal. Hoewel de vaccinatie geen 100% bescherming biedt, wordt ze zeker voor katten die buitengaan sterk aangeraden.
FIP of Feline Infectieuze peritonitis wordt veroorzaakt door een Coronavirus. Er komen twee soorten coronavirussen voor bij de kat. Het ‘gewone’ coronavirus en het FIP. Het gewone coronavirus is een vaak voorkomend virus bij de kat dat slechts onschuldige symptomen, zoals diarree, veroorzaakt. Maar dit gewone, onschuldige coronavirus kan zich in de kat muteren tot FIP. Ofwel zal het immuunsysteem van de kat dit virus uitschakelen en dan wordt ze niet ziek ofwel ontstaat er geen goede afweerreactie en dan krijgt de kat FIP. FIP zelf is niet besmettelijk. Maar het coronavirus is wel besmettelijk. En dus kunnen in één gezin of cattery meerdere katten FIP krijgen. FIP zien we vooral bij katten met verminderde weerstand zoals jonge katjes of oudere katten, na stress( bv verhuis, operatie) en bij raskatten.
De ziekte kan in twee vormen, een droge en een natte vorm, voorkomen. Bij de droge vorm worden organen zoals lever, nieren, ogen en hersenen aangetast. Bij de natte vorm kan er koorts optreden, een gezwollen buik, gewichtsverlies, lusteloosheid, vocht in de longen en bloedarmoede. De aandoening is moeilijk te diagnosticeren, zelfs met een bloedtest omdat het coronavirus en het FIPvirus erg op elkaar gelijken. Er is geen behandeling, de aandoening kent meestal een fatale afloop. Er bestaat een vaccin maar de betrouwbaarheid wordt betwijfeld.
Kattenaids wordt veroorzaakt door het Feline Immunodeficientievirus( FIV). Dit virus is verwant aan het HIV virus dat Aids veroorzaakt bij de mens. Besmetting gebeurt via bloedcontact bv bij vechtpartijen of bij dekkingen, of via de placenta of de moedermelk. De ziekte tast de immuniteit van de kat aan en verloopt in verschillende stadia. Er bestaat geen behandeling. De kat kan wel nog jaren leven voor ze in het eindstadium komt.
Hondsdolheid of rabiës is een ziekte die warmbloedige dieren waaronder katten en honden treft en die ook besmettelijk is voor de mens. Het betreft een virale infectie die het zenuwstelsel treft en meestal dodelijk is. Er bestaat een vaccin dat in bepaalde delen van België verplicht is en ook bij reizen naar het buitenland.