Algemeen

Cat Lady

Op mijn vijftigste keer ik terug naar een liefde die ik al koester van in mijn jeugd. 50 worden heeft me -zoals zovelen- toch even een balans doen opmaken. En die balans was toch wat confronterend. Er is zoveel anders gelopen dan gehoopt en nu ik de 50 gepasseerd ben, wil ik er nog iets van maken en ook eens kiezen voor mezelf. En zo keer ik terug naar mijn jeugdliefde: katten.

In mijn kindertijd hadden we thuis twee rosse katers: een kortharige, Wist-ik en een langharige, Pluizer. Genoemd naar de hoofdfiguren uit De kleine Johannes, van Frederik Van Eeden. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn vader met die originele namen op de proppen kwam. Hij was meer geïnteresseerd in literatuur dan in katten. Van mijn moeder heb ik de kattenliefde ook niet geërfd. Zij tolereerde de katten,  maar niet van harte.
Op een bepaald moment begon ik me ook te bekommeren om enkele zwerfkatten in onze tuin. Toen er eentje zwanger bleek te zijn, zorgde ik voor een comfortabele bevallingsplek in onze bijkeuken. Internet bestond nog niet, maar ik had een kattenboek uit de Slegte, zodat ik me zo goed mogelijk kon voorbereiden. De bevalling en het zien opgroeien van de kittens vond ik een wonderbaarlijk gebeuren dat me mateloos fascineerde.

Afgelopen zomer kwam Aïda, een prachtig Cornish Rex kitten bij ons wonen. Dat beviel zo goed dat we al snel begonnen te dromen van een maatje voor haar. De zoektocht leidt ons tot in Nederland. Naar een warme, hartelijke dame die naast Cornish Rex katten ook German Rex kittens fokt. Als we daar op bezoek gaan, verliezen we ons hart aan een blauwwit German rex poesje. Er is een mogelijkheid om haar niet-gesteriliseerd te kopen. En dan komen alle mooie jeugdherinneringen aan de oppervlakte. En begint er onderhuids een diep opgeborgen droom te kriebelen: de droom ooit nog eens een nestje te kunnen fokken.

Een midlifecrisis, beweert mijn zoon.

Niets mooier dan een midlifecrisis te bezweren door op je vijftigste Cat-lady te worden, zegt mijn dochter.

En zo gaat de bal aan het rollen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *