German Rex

German Rex is een kattenras dat ontstaan is uit een genetische mutatie in Duitsland. Het is een ras met een uitzicht van een Europese korthaar met als bijzonder kenmerk hun gekrulde of gegolfde vacht, vandaar de toevoeging Rex. Het is overigens het allereerste bekende kattenras met een gekrulde vacht.

De eerste bekende German Rex kat was de kater Munk die geboren is in Oost-Pruisen, in Konningsberg(nu Rusland). De stammoeder van alle huidige German Rexen is de poes Lämmchen(Lammetje), een zwarte poes, die geboren zou zijn omstreeks 1946 in Berlijn,  en heel wat nakomelingen heeft gekregen. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat er een link bestaat tussen Munk en Lämmchen aangezien er een afstand van 550 km is tussen hun geboorteplekken.
Eind jaren 90 van de vorige eeuw was het ras bijna uitgestorven. Dankzij een succesvol fokprogramma van een aantal Duitse fokkers met de laatste German Rexen vindt het ras nu een nieuwe adem. Er wordt nog steeds gekruist met andere rassen voornamelijk met Europese korthaar katten aangezien het aantal German Rexen nog klein is, om op die manier inteelt te voorkomen en de genenpool uit te breiden. De kittens uit deze uitkruisingen hebben een normale vacht. Wanneer zij gepaard worden met een German Rex ontstaan er terug katten met gekrulde/gegolfde vacht. 

Het gemuteerde gen dat verantwoordelijk is voor de typische vacht is hetzelfde als bij de Cornish Rex katten. 

De German Rex is een kat die buiten haar krulvacht geen bijzondere kenmerken heeft, ze lijkt op de Europese korthaar: een kat van gemiddelde grootte met een eerder ronde kop en gemiddelde oren. Ze is steviger en robuuster gebouwd dan de Cornish Rex en heeft ronde ogen. Ze heeft een gegolfde of gekrulde vacht, zonder dekharen. Haar vacht is dikker en wolliger dan die van de Cornish Rex.  

German Rexen zijn aanhankelijk en mensgericht en kunnen goed opschieten met soortgenoten maar vaak ook met honden en kinderen. Over het algemeen zijn het rustige katten, ze zijn niet zo energiek en druk als Cornish Rexen.