Cornish Rex

De geschiedenis van de Cornish Rex kat begint in 1950 in het graafschap Cornwell, in Groot-Brittannië. Daar blijkt in een nestje gewone huiskatten een kitten geboren met een ongewone, gekrulde vacht. Serena, de moeder van het nestje is een gewone huiskat en ook de andere kittens zijn gewone gladharige kittens. Het toeval wil dat de eigenares van Serena, mevrouw Nina Enismore, een fokster is van gekrulde Astrex konijnen. Zij onderkent meteen dat het gekrulde “rex” kitten iets bijzonder is en neemt contact op met specialisten. Er wordt besloten om het kitten, dat de naam Kallibunker krijgt, op volwassen leeftijd zijn moeder te laten dekken. De nakomelingen in dat nestje zijn een gladharig poesje en twee gekrulde katertjes, waarvan helaas eentje overlijdt. Kallibunker blijkt dus drager van een recessief overervend gen. Het gaat hier om een spontane mutatie. Zowel Kallibunker als het gekrulde kitten Poldhu zorgen voor nakomelingen met voornamelijk vrouwtjes met gewone vacht, om inteelt te voorkomen. Die nakomelingen dragen wel het recessieve Rex-gen. Om dat gen tot uiting te laten komen moeten vader en moeder het Rex-gen dragen. Het ras wordt gekruist met onder meer huiskatten, Britse kortharen en Siamese katten wat resulteert in een brede waaier aan vachtpatronen en vachtkleuren.

De Cornish Rex is een middelgrote lange, slanke, gespierde kat met een gewicht tussen 2,5 tot 4,5 kg.
Het hoofdje is eivormig met ovale ogen en grote oren die hoog op het hoofd staan. Ze hebben een lange, dunne staart en lange poten.

De vacht bestaat louter uit een ondervacht die gegolfd is en heel zacht aanvoelt. Ze hebben geen dekharen. Ook hun snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld.

Alle kleurpatronen zijn erkend. De variëteit met de tekening van een Siamees wordt Si-Rex genoemd.

Cornish Rexen zijn heel energieke, aanhankelijke en intelligente katten. Ze zijn erg nieuwgierig en soms een beetje gek. Het zijn echte acrobaten en zoeken nog meer dan andere katten de warmste plekjes. Ze houden er niet van alleen te zijn, hebben graag een kattenmaatje in de buurt. Het zijn zeker geen katten om een hele dag alleen thuis te zitten.
De Cornish Rex is niet verwant aan de Devon Rex hoewel beiden een gekrulde vacht hebben, maar deze berust op een andere mutatie. Ze kunnen dus niet met elkaar gekruist worden. In tegenstelling tot de Cornish Rex heeft de Devon Rex wel dekharen.