Algemeen

A-nestje is geboren!

Dido is bevallen! Op dag 66 van haar zwangerschap zijn er in de vroege ochtend 6 kleine, schattige kittens geboren. De hele week zaten we toch al wel in een gezonde spanning. Een zwangerschap duurt bij de kat gemiddeld 63 tot 64 dagen maar kan grosso modo tussen dag 60 en 70 plaatsvinden. Omdat het cruciaal was dat we bij de bevalling zouden aanwezig zijn om te vermijden dat de pasgeboren kittens meteen zouden gaan drinken bij de mama(omwille van bloedgroepincompabiliteit) sliep Michel al een vijftal dagen op een veldbedje in de woonkamer om ook ‘s nachts een oogje in het zeil te houden.
Dido woog ruim 5 kg, een toename van circa 1,7 kg. Ze zag er behoorlijk volumineus uit,  sliep veel en had last van stevige diarree in de laatste weken van haar zwangerschap. De bevalling zelf is vlot verlopen: na enkele uren weeën zijn de zes hummeltjes op anderhalf uur tijd geboren. Dat ging aan de lopende band. Na afloop was Dido uitgeput maar wel meteen een heel zorgzaam moedertje.
Ze verdedigt haar nest als een tijgerinnetje. Zodra we een kitten durven op te nemen om te voeden, protesteert ze hevig. We dienen alle zorgen toe in of vlakbij het nestje om de onrust van Dido tot een minimum te beperken. Het voeden, met een spuitje en kunstmatige kittenmelk, loopt goed. De kittens drinken gretig en snel. Nu wacht ons nog de spannende overgang van kunstmelk naar moedermelk. Als de kittens dat goed doorstaan, kunnen we opgelucht ademhalen en een glaasje drinken op ons allereerste nestje! 

Fotootjes volgen zodra we enkele dagen verder zijn en de eerste kritieke dagen achter ons kunnen laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *